• Deň Zeme 2024
          • Deň Zeme 2024

          • Deň Zeme si každoročne pripomíname 22. apríla. Na ZŠ Dudova deti po celý týždeň od 22. apríla do 26. apríla robili rôzne aktivity súvisiace s ekológiou. Témy ako zmena klímy, udržateľnosť životného prostredia a znečistenie ovzdušia sa predsa dotýkajú nás všetkých.

            Na matematike riešili slovné úlohy s ekologickou a environmentálnou témou, na anglickom jazyku sa o Zemi rozprávali po anglicky, na výtvarnej výchove maľovali a triedy 7.B a 5.B zasa išli a poupratovali školský dvor a blízky lesík. A že bolo čo upratať – viď foto😊

            Veríme, že udržiavať si poriadok, separovať a chrániť životné prostredie budú deti nielen počas aktivít, ale vždy.

        • Pyžamový deň!
          • Pyžamový deň!

          • Na ZŠ Dudova sme si 5. apríla spoločne urobili bláznivý deň ,,PYJAMA DAY“. Týmto dňom sme si chceli pripomenúť 1. apríl.
            Každý z Vás vie, že na 1. apríla môžete kdekoho prekabátiť či vystreliť si z niekoho. A tiež viete, že žart z niekoho iného si môžete v ten deň urobiť beztrestne.
            Medzi rôznymi krajinami na svete sa samozrejme tento deň vníma a užíva inak. Väčšinou však vo všeobecnosti platí ospravedlnenie pre vtipy na prvý apríl.
            Zapojil sa naozaj veľký počet žiakov, ale aj učiteľov. Dokázali, že majú zmysel pre humor! Prišli v rôznych pyžamách, županoch a domácom oblečení.

             
          • Biblická olympiáda

          • Dna 21.3.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili Biblickej olympiády - dekanátne kolo. Boli to  žiaci 6. ročníka Matej Kubík, Matúš Nedeliak a Terézia Nováková. Žiaci súťažili v tímoch, kde si overovali vedomosti z Biblie. I keď deti hodnotili súťaž ako pomerne náročnú, boli spokojné, že sa zúčastnili a umiestnili na 4. mieste. Otázky boli zamerané na výchovu k hodnotám a podporu medziľudských vzťahov. Žiakov na súťaži sprevádzala pani učiteľka Mgr. Slávka Martinková. Ďakujeme všetkým za peknú reprezentáciu školy.

        • Triedne aktívy
          • Triedne aktívy

          • Vážení rodičia,

            v utorok, 9.4.2024, od 17:00 do 18:30 sa uskutočnia konzultačné triedne aktívy. V prípade inej formy triedneho aktívu vás budú triedni učitelia informovať.

        • Ekonomická olympiáda pre základné školy
          • Ekonomická olympiáda pre základné školy

          • V dňoch 15. až 26.1.2024 prebehli školské online kolá súťaže Ekonomická olympiáda pre základné školy.

            Z vyhodnotenia, ktoré nám bolo doručené v marci 2024 vyplýva, že sa do súťaže zapojilo 6 193 žiakov z 214 škôl Slovenska. Priemerná úspešnosť v teste dosiahla 43 %.

            Na našej škole sa snažíme rozvíjať a podporovať u žiakov aj finančnú gramotnosť.Aj preto sa do súťaže zapojilo 9 žiakov z ôsmeho ročníka a 18 žiakov z deviateho ročníka. Z toho 23 žiakov dosiahlo úspešnosť 43 % a viac.

            Veľmi nás potešil aj výsledok Adama Šimona, žiaka 9. ročníka. Adam odpovedal správne na 84 % otázok a bol medzi 50 najúspešnejšími žiakmi v bratislavskom kraji. Celkovo sa umiestnil na 7. mieste v rámci tohto kraja.V bratislavskom kraji bolo do súťaže zapojených 1 239 žiakov.

            Súťaž na škole organizovala Mgr. Vladimíra Kutajová, za čo jej patrí poďakovanie. Rovnako ďakujeme aj všetkým zúčastneným za peknú reprezentáciu školy a Adamovi srdečne blahoželáme k dosiahnutému výsledku!

          • Op art - 6. ročník

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Op art - 6. ročník.

            Op-art (skrátené z angl. optical art - optické umenie) je smer výtvarného umenia, ktorý sa začal rozvíjať koncom 50. a začiatkom 60. rokov 20. storočia. Autori op-artových diel využívajú poznatky z geometrie, fyziognómie a optiky. Snažia sa pomocou väčšinou čiernobielych geometrických obrazcov, rastrov a vzájomne sa prekrývajúcich lineárnych a plošných útvarov dosiahnuť optický klam pohybu alebo nestability. Zdroj: https://sk.wikipedia.org/wiki/Op-art

        • Zbierka Hodina deťom na našej škole!
          • Zbierka Hodina deťom na našej škole!

          • 21. marca 2023 (vo štvrtok)  sa uskutoční zbierka na podporu celoročnej zbierky Hodina deťom, ktorá je najväčším projektom Nadácie pre deti Slovenska. Nadácia pre deti Slovenska je jedna z najväčších mimovládnych neziskových organizácií a celoslovenskou pôsobnosťou so zameraním na pomoc deťom a mladým ľuďom. Naša škola Vám danú zbierku sprostredkuje priamo na škole, kde budú dobrovoľníci žiackeho parlamentu postupne navštevovať jednotlivé triedy v priebehu prvej a druhej vyučovacej hodiny.
            Jednoducho a pohodlne darujte ľubovoľný finančný príspevok na pomoc detí a mladých ľudí na Slovensku. Aj suma 0, 20 centov dokáže veľké veci, keď sa spojíme!
            Počas jedného určeného dňa vychádzajú do ulíc Slovenska dobrovoľnícke tímy s pokladničkami s usmiatym Hugom – maskotom zbierky Hodina deťom.
             Cestou do práce, školy, za oddychom, či povinnosťami, tak môže každý človek, ktorý takýto tím stretne, veľmi jednoducho prispieť na dobrú vec vhodením ľubovoľnej sumy do pokladničky.
            Sme tu, aby sme pomohli jednorodičovským rodinám!
            Hodina deťom je celoročná verejná zbierka, ktorá už 25 rokov nepretržite podporuje projekty zamerané na pomoc deťom a mladým ľuďom v ohrození a rôznych krízových situáciách. Vo svojom 25. ročníku podporí organizácie pomáhajúce jednorodičovským rodinám, rovnako ako aj individuálnych príjemcov z radov samoživiteľov.
            Úprimne za celý školský parlament ďakujeme všetkým darcom, ako aj tým, vďaka ktorým celá akcia môže každoročne prebehnúť.


             
        • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna
          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Touto cestou Vám oznamujeme, že na dňa 20.03.2024 udeľujeme, v súlade s § 150 ods. 5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov, žiakom 5. – 8. ročníka riaditeľské voľno z organizačných dôvodov - personálne zabezpečenie celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka.

          • Krajské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry - 1. 2. 2024

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krajské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry - 1. 2. 2024.

            Víťazka olympiády - 2. miesto - Kristína Paršová - 9. ročník

             

                                  Rozhovor s víťazkou Kristínou Paršovou

             

            Tešila si sa na krajské kolo? Alebo si prežívala napätie?

            Mala som zmiešané pocity. Bola som nervózna a bála som sa. Nielenže som bola prvýkrát na krajskom kole, ale zároveň som mala možnosť získať body na stredné školy. Olympiáda ma baví, a preto som sa aj tešila. Navyše ma podporovala moja rodina a pani učiteľka Lexmannová, takže som dokázala ten stres ľahšie zvládnuť.

             

            Bolo krajské kolo v niečom iné ako okresné kolo?

            Prvá a druhá časť olympiády sa mi nezdala ťažšia oproti minulému kolu. V teste bolo len pár vecí, ktoré som nevedela alebo som si nebola istá. Druhé kolo – napísať rozprávku – ma prekvapilo. Rozprávku som naozaj nečakala, ale jej znaky dobre poznám, preto s tým nebol veľký problém. Najväčšia zmena sa ukázala v tretej časti, kedy sme mali pripraviť rečnícky prejav v podobe úvahy. Úvaha je veľmi zaujímavý útvar a rada by som ho písala v písomnej podobe. No rozprávať ho pred ostatnými bolo oveľa ťažšie.

             

            Ako si prežívala vyhodnotenie súťaže? Bolo vyhodnotenie pre Teba prekvapením alebo si očakávala niečo iné?

            Samozrejme, že som veľmi chcela byť prvá, no už som trochu predpokladala, že nebudem. Posledná časť mi nesedela a bolo som v nej dosť neistá. Dúfala som teda aspoň v druhé miesto, čo sa mi nakoniec aj splnilo. Musím ale povedať, že počas vyhodnocovania nás dosť napínali a bola som z toho veľmi nervózna. V niektorých momentoch som dokonca pochybovala, či som sa stala vôbec úspešnou riešiteľkou. Nakoniec to ale dobre dopadlo a za druhé miesto som veľmi vďačná.

             

            Aké máš plány a sny po skončení základnej školy?

            Myslím, že moje sny sa teraz veľmi nelíšia od snov ostatných deviatakov – chcem dobre napísať testovanie deviatakov a dostať sa na moju vysnívanú strednú školu. Samozrejme, nestačí si to len želať, ale musíme  pre to aj tvrdo pracovať. Ja sa snažím a budem sa ďalej snažiť aj na strednej. Verím, že táto snaha sa mi raz vyplatí. Nemám presné plány po skončení strednej školy. Pôjdem na vysokú, no zatiaľ neviem na ktorú. Myslím ale, že na tom nezáleží, ak budem šťastná.

             

            Čo by si chcela popriať absolventom základnej školy?

            Želám všetkým mojim spolužiakom a kamarátom, aby sa aj im splnilo, čo si želajú a nech sú šťastní. Základná škola ma veľa naučila, nielen ako čítať, písať a počítať, ale aj veci, ktoré využijem v osobnom živote. Netreba však zabúdať, že keď sa končí jedno dobrodružstvo, začína sa druhé a na našej ceste nás všetkých čaká ešte toho veľa a oveľa náročnejšie prekážky. Prajem všetkým, aby  ich prekonali a odniesli si z nich cenné skúsenosti.

             

            Chcela by si na záver ešte niečo dodať?

            Áno. V posledné dva roky som z našej školy postúpila do okresného kola ja a tentoraz sa mi podarilo dotiahnuť to až do krajského. Budúci rok postúpi niekto iný a ja by som mu chcela zaželať veľa šťastia a úspechov na olympiáde. Viem, že na škole máme veľa šikovných žiakov a som si istá, že by to mohli dotiahnuť ešte ďalej ako ja.

          • Hudobná návšteva v 5.C

          • Spoznali sme dvoch saxofonistov, ktorí nám predstavili svoje nástroje, ich históriu, typy saxofónov a ďalšie zaujímavé informácie. Zo zahraných skladieb sa žiakom asi najviac páčila nimi vypýtaná zvučka Harryho Pottera.

        • Slovenské olympijské a športové múzeum
          • Slovenské olympijské a športové múzeum

          • Viete, kto je Vladimír Černušák? My sme to nevedeli, ale odpoveď na túto otázku a mnoho ďalších informácií sme sa dozvedeli počas exkurzie v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu. Vladimír Černušák bol prvý predseda Slovenského olympijského výboru a čestný člen Medzinárodného olympijského výboru.

            Múzeum sme spoznali podľa toho, že vedľa neho boli olympijské kruhy. Prišli sme plní očakávania. Počas odborného výkladu sme sa oboznámili s osobnosťou Vladimíra Černušáka a s jednotlivými expozíciami. Počúvali sme naozaj pozorne, lebo po prednáške nás čakal vedomostný kvíz. Úspešní riešitelia si za odmenu mohli na trenažéroch vyskúšať cyklistiku, lyžovanie či ľadový hokej. Bolo to veľmi zábavné a zároveň poučné. Za organizáciu a sprevádzanie ďakujeme pani učiteľke Petrovičovej a pani učiteľke Škutovej. Určite odporúčame navštíviť toto múzeum aj ďalším.

             

            Žiaci 7. A

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín - 2. stupeň

          • Na našej škole sa konala už tradičná súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

                        Počas piatich vyučovacích hodín sa stretli žiaci druhého stupňa, aby spoločne strávili pekný deň s literatúrou, ktorá nám prináša radosť a potešenie. Súťažiacich prišli povzbudiť aj p. učiteľky slovenského jazyka, ktoré zasadali ako porota. Okrem prednesu si žiaci vyskúšali aj dramatizáciu textu a vyplnili krátky dotazník o pocitoch po prednese.

                        Na záver porota ocenila žiakov v tomto poradí:

             

            II. kategória – žiaci 5. - 6.ročníka:

                       

                        Próza:            1. miesto: Denisa Čechovičová, VI. A

                                               2. miesto: Zoja Petrjánošová, VI. B

                                               3. miesto: Laura Labovská , VI. B

                                                             

                                               Čestné uznanie: Daniela Budová, VI. B

                                                                

                        Poézia:           1. miesto: Patrícia Kišková , V. A

                                               2. miesto: Amelie Gonzales Lemus , VI. B                       

                                               3. miesto: Marián Farkaš, V. B

             

                                               Čestné uznanie: Matúš Nedeliak, VI. C

                                                                           Karolína Krajčovičová, V.A

             

            III. kategória – žiaci 7. - 9. ročníka:         

                       

                        Próza:            1. miesto: Tomáš Morvay, VII. A

                                               2. miesto: Filip Olešák, VII. B

                                                                 Ivana Šefčíková, VIII.B                                                                                   

                                               3. miesto: Hana Dobšovičová, VII. A

                                                                 Hana Kohútová, VIII.B

             

                                                Čestné uznanie: Adam Švitko, IX.A

                                                                            Nataly Mráziková, IX. A

                                                                            Vanesa Vávrová, VIII.A

                       

                        Poézia:          1. miesto: Mária Ulrichová, VII.A            

                                               2. miesto: Denisa Setváková, VII. B

                                               3. miesto: Leon Fekete, VII. B

             

                                               Čestné uznanie: Martin Sotník, VIII.A

             

            Ďakujeme recitátorom a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole! Ďakujeme aj pani učiteľkám Mgr. I.Gerbáčovej, Mgr. J.Škutovej, Mgr. J. Aghovej, Mgr. B. Stachovej a Mgr.D. Lexmannovej za dozor, prípravu a organizáciu súťaže.Pani učiteľke Gerbáčovej patrí veľká vďaka aj za prípravu priestoru súťaže a spracovanie výsledkov.

          • Lyžiarsky výcvik

          • Počas jedného januárového týždňa sa naša trieda 7. A spolu s triedou 8. A a niekoľkými žiakmi z 9. A zúčastnila na lyžiarskom výcviku v Tatranskej Lomnici.

            Odchádzali sme autobusom v nedeľu ráno a vrátili sme sa v sobotu podvečer. Bývali sme v peknom penzióne Encián v izbách po dvoch alebo po troch. Izby boli menšie, útulne zariadené, so sociálnym zariadením. V hoteli výborne varili.


            Na lyžiarsky výcvik sme boli zaradení do troch skupín podľa našich skúseností. Na svah sme chodili s radosťou, lebo okrem lyžovania nás rozveseľovali aj naši milí a vtipní inštruktori. Lyžovať sme chodili každý deň hneď po raňajkách a pokračovali sme aj poobede do 15:30. Poniektorí z nás sa veľmi zlepšili. Aj úplní začiatočníci sa naučili pekne lyžovať. A všade bolo veľa snehu, z čoho sme mali všetci veľkú radosť.

            V stredu poobede sme išli na výlet do Starého Smokovca a odtiaľ pozemnou lanovkou na Hrebienok, kde sme obdivovali nádherný ľadový dóm, ktorý znázorňoval Westminsterské opátstvo v Londýne. Kto chcel, mohol sa odfotiť v ľadovom korunovačnom kresle. Cestou späť sme v Starom Smokovci dostali rozchod, ktorý sme využili na návštevu obchodov a nákupy darčekov a suvenírov. Potom sme sa zabavili spoločnou guľovačkou.

            V rámci lyžiarskeho výcviku sme  vyskúšali viaceré svahy, vleky a lanovky. Užili sme si veľa zábavy na čerstvom vzduchu. Každý večer sme príjemne unavení padali do postele. Všetci si odnášame veľa pekných zážitkov. Jedinou nevýhodou bola dlhá cesta autobusom, ale stála za to. 

            Ďakujeme pani učiteľkám, že pre nás lyžiarsky výcvik zorganizovali.


            Zapísali: Hanka Dobšovičová a žiaci 7. A s pani učiteľkou triednou



            Slalom preteky -  výsledky:

            Kategória A:

            1. miesto – Adam Kliment
            2. miesto -  Vanessa Vavrová
            3. miesto -  Lea Gajdošíková

            Kategória B:

            1. miesto –  Michal Mešťánek
            2. miesto -  Sofia Pocisková
            3. miesto – Emma Štuhlová


            Prednáška o prvej pomoci a správaní sa na horách  s naším zdravotníkom Števom, bola veľmi zaujímavá a poučná.

          • Vianočná návšteva v domove dôchodcov

          • Vianoce nie sú len o darčekoch, ale hlavne o dare blízkosti a záujmu o druhých. Aj preto sa žiaci 7. C v predvianočnom čase vybrali potešiť svojou prítomnosťou a vianočným programom seniorov v petržalskom domove dôchodcov. Na túto návštevu sa vopred pripravovali s p. uč. Škutovou, s ktorou nacvičili vianočné hudobno-dramatické pásmo. Zároveň s p. uč. Kozákovou vyrábali vianočné pozdravy a drobné darčeky, ktorými žiaci obdarovali seniorov. Starkí si vystúpenie užili a potešili sa z darčekov. Nakoniec si spolu s nimi zaspievali koledy a ďalšie ľudové piesne, ktoré im pripomenuli vlastné detstvo a mladosť. Mnohým sa v očiach zaleskli aj slzy dojatia. Návšteva bola krásnym zážitkom a obohatením pre dôchodcov aj žiakov.

               

        • Školský ples 2023
          • Školský ples 2023

          • Vo štvrtok 21.12.2023 sa na našej škole po prvýkrát - a dúfame, že nie naposledy - konal 1. Školský ples pre žiakov 2. stupňa. Na organizáciu plesu sme dostali finančný príspevok od poslanca MČ Bratislava -Petržalka p. Mgr. Milana Polešenského.

            (Poslanecká priorita v rámci participácie rozpočtov na ZŠ, viac info tu:

            https://www.facebook.com/milan.polesensky/posts/pfbid0jPYt1ebPY8fdYFGYo23bCmB8yVdfKH8ambTy7REkheZP2yGQXNX2vEJAUpgujjKul)  

            Organizáciu školského plesu si žiaci zvolili v predchádzajúcom hlasovaní.

            Ples sa konal v čase od 17:30 do 22:00 hod. a mal skutočne bohatý program. Tombola, kde žiaci mohli vyhrať zaujímavé ceny, bola iba jedným bodom programu. V nej mohli žiaci vyhrať zaujímavé ceny - od spoločenských hier ako je Brainstorming, cez puzzle a rôzne hlavolamy, až po mikiny, potreby na kreslenie a maľovanie a prvou cenou bola zaujímavá lampa s nabíjačkou na mobil. Za niektoré ceny do tomboly ďakujeme rodičom našich žiakov, ktorí do tomboly prispeli. Okrem toho si žiaci užili súťaže a samozrejme tanec a zábavu:-)

            O hudbu sa starali vaši najstarší spolužiaci (deviataci), a aj keď v úvode zradila technika, všetko dobre dopadlo a naši skvelí zabávači Roman a Stano improvizovali na mieste a zvládli to skvele!

            Na plese si žiaci mohli pochutnať na orechovej, višňovo- makovej, jablkovej a tvarohovej štrúdli, na slaných dobrotách, ovocí a na pitie boli k dispozícii rôzne druhy nealkoholických nápojov a výborný nealkoholický ovocný punč.

            Na príprave plesu sa podieľali viacerí ľudia. Najväčšiu zásluhu na príprave akcie mal Školský parlament, pod vedením pani učiteľky Gerbáčovej, ktorým patrí obrovské ĎAKUJEME!

            Vďaka patrí rovnako všetkým vám- učiteľom i žiakom, ktorí ste sa na príprave akokoľvek podieľali a prispeli tak k peknému ukončeniu školského vyučovania pred Vianocami.