• Medzinárodný deň obetí pamiatky holokaustu
      • Medzinárodný deň obetí pamiatky holokaustu

      • 28.01.2023 14:36
      • Dňa 27. januára sme si pripomenuli Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. ZŠ Dudova sa pridala k inštitúciám, ktoré si 27. január každoročne pripomínajú ako memento do budúcnosti. Pripomenuli sme si obete aktivitou. Žiaci prišli oblečení v čierno – bielych farbách na znak úcty.
         Nikdy nezabudneme!
      • Tento deň má pripomínať utrpenie obetí holokaustu počas 2. svetovej vojny. V rámci genocídy namierenej na židovské etnikum bolo vyvraždených milióny Židov ale nacistická perzekúcia postihla aj ďalšie etnické, náboženské a politické skupiny.

        Počet ľudí zabitých v Auschwitzi-Birkenau nie je možné presne určiť. Väčšinu obetí tvorili ľudia židovského pôvodu.

        Návrh na vyhlásenie tohto pamätného dňa podali Izrael, Spojené štáty, Rusko, Austrália a Kanada. Rezolúciu podporilo 91 členských krajín OSN.

        Vtedajší generálny tajomník OSN Kofi Annan po schválení rezolúcie nazvanej ,,Spomienka na holokaust“ povedal: ,,Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu bude dôležitým pripomenutím si poučenia z holokaustu - bolo to výnimočné zlo, ktoré sa už v budúcnosti nesmie opakovať a neslobodno naň zabudnúť."

        Dátum určilo Valné zhromaždenie OSN na 27. januára, pretože v tento deň v roku 1945 Červenáarmáda oslobodila nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau.

        Počas prvej vlny deportácií z územia vtedajšieho Slovenského štátu bolo do Auschwitzu vypravených celkovo 19 transportov, z ktorých väčšina väzňov vojnu neprežila.

      • Naspäť na zoznam článkov