• No BackPack Day
          • No BackPack Day

          • Zmena sveta vďaka batohu.

            No BackPack Day je deň, keď deti po celom svete chodia do školy bez batohov. Aj naši žiaci sa s radosťou zapojili do tejto ,,challenge".
            Nosili všetky svoje knihy a školské potreby v rukách alebo v originálnych ,,nádobách“, aby zvýšili povedomie miliónov detí na celom svete, ktoré musia chodiť kilometre do školy so svojimi knihami a školskými potrebami v rukách, pretože si nemôžu dovoliť batoh.
            Cieľom tohto obľúbeného happeningu, šíriaceho sa sociálnymi sieťami, je upozorniť na milióny detí v krajinách tretieho sveta, pre ktoré vzdelanie nie je ľahko prístupné a denne nosia školské pomôcky v ruke do škôl vzdialených aj niekoľko kilometrov.
             

        • Okresné kolo technickej olympiády
          • Okresné kolo technickej olympiády

          • Vo štvrtok 23. novembra 2023 sa uskutočnilo na SOŠT Vranovskej v Bratislave - Petržalke okresné kolo technickej olympiády.

            Našu školu výborne reprezentovali v dvojiciach Daniela Gondová a Vanessa Vavrová, ktoré sa v kategórii A (dvojice 8. a 9. ročník) umiestnili na krásnom 3. mieste.

            Ešte lepšie sa darilo v súťaži jednotlivcov Michalovi Hercegovi, ktorý v kategórii B (5. až 7. ročník ) skončil na

            1. mieste a postupuje do krajského kola. Žiakov sprevádzala a pripravovala pani učiteľka Ing. Mária Martonová.

            Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole!

          • Mikulášska kvapka krvi

          • Petržalka opätovne vyzýva na dobrovoľné darovanie krvi: buďme v čase Vianoc štedrejší a solidárnejší

            Začiatkom decembra sa uskutoční tradičná Mikulášska kvapka krvi 2023. Na konkrétny termín je potrebné prihlásiť sa vopred cez online rezervačný systém na webe samosprávy.

            Darovanie krvi je prospešným a jednoduchým humánnym činom, ktorým môže zdravý človek pomôcť obetiam úrazov či nehôd, pacientom s leukémiou alebo iným ochorením krvných buniek.

            Svoje o tom vie aj najväčšia mestská časť, ktorá v spolupráci s Národnou transfúznou službou Slovenskej republiky (NTS SR) už tradične organizuje dobrovoľné darovanie krvi pod názvom Petržalská kvapka krvi.

            Naposledy sa toto podujatie zastrešované oddelením sociálnych vecí miestneho úradu konalo v júni, kedy prišlo darovať až 60 dobrovoľníkov vrátane zamestnancov mestskej časti. Najvzácnejšiu tekutinu bolo možné odobrať až 38 z nich, čím sa získalo zhruba 17 litrov krvi pre približne 114 pacientov. „Zimnou“ verziou podujatia je každoročne decembrová Mikulášska kvapka krvi, ktorá sa, ako hovorí jej názov, koná v čase sviatku Svätého Mikuláša.

            „Čas Vianoc je ideálnym obdobím na vyjadrenie podpory tým, ktorí to najviac potrebujú. Buďme preto štedrejší a solidárnejší ako inokedy a darujme kúsok seba iným na záchranu ich života,” vyzýva verejnosť vedúci oddelenia sociálnych vecí Ján Korec.

            V roku 2023 sa Mikulášska kvapka krvi uskutoční v utorok 5. decembra od 8:00 do 12:00 v Cik-Cak Centre na Jiráskovej 3. Pre účasť je potrebná online rezervácia termínu vopred prostredníctvom registračného formulára na webe petrzalka.sk/kvapkakrvi, a to najneskôr do piatka 1. decembra 2023 (vrátane).

            Rezervácia termínu je prístupná všetkým záujemcom, ktorí krv darovať môžu, vrátane prvodarcov.

            O darcov sa budú v priebehu trvania akcie starať zdravotné sestry z NTS SR spolu so zamestnancami oddelenia sociálnych vecí, ktorí okrem navodenia príjemnej vianočnej atmosféry zabezpečia i pitný režim a malé občerstvenie.

            A keďže Mikuláš nosí dobrým ľuďom aj sladké prekvapenie, na každého darcu bude čakať i drobný darček.

          • Mediálna výchova v rodine a v škole

          • Žijeme vo svete, ktorý má pre nás nový rozmer, ten digitálny. Či sa nám to páči a či nie, je našou súčasťou a my sa musíme naučiť v ňom žiť. Digitálny svet je nástroj, ktorý ako čokoľvek iné, nám môže dobre slúžiť, no nesprávnym prístupom aj škodiť.

            Nedá sa poprieť veľký pozitívny prínos digitálnych technológií pre náš každodenný život. Ako príklad stačí zájsť do nedávnej minulosti v situácii karantény. Hoci bola ťažká, možnosť pomocou internetu a technológií pracovať z domu, vzdelávať sa, komunikovať s rodinou a priateľmi, nakupovať a iné potrebné aktivity nám túto situáciu značne uľahčila. Aj jej využitie pre zábavu v primeranej forme a čase je dobrá vec.

            Pred nami, rodičmi dnešnej doby, stojí teda nová výzva. Je to niečo, čo musíme riešiť a učiť sa sami, pretože svet našich rodičov bol iný a nemal nás to kto naučiť. My, rodičia dnešných detí, máme za úlohu naučiť ich, ako technológie moderného sveta používať správnym spôsobom a v miere pre nich prospešnej. Uchrániť deti pred hrozbami digitálneho sveta ako je nevhodný obsah na internete a v hrách, kyberšikana, závislosť, zneužívanie cez internet, nezdravý vplyv na sebahodnotenie a iné. Nie je to ľahká úloha a neexistuje jeden správny návod. No aj tak v tejto oblasti vzniká stále viac užitočných materiálov a inšpirácií, vedeckých výskumov a odporúčaní. Ponúkame vám niektoré z nich, aby ste sa vedeli zorientovať a zaujať postoj vo výchove:

            www.digitalnirodicia.sk 

            www.beznastrah.online 

            www.rodiclavouzadnou.sk/zaznam-smiem-na-internet 

            www.stalosato.sk 

             

            Aj nám v škole záleží na mediálnej výchove našich žiakov, a preto sme sa rozhodli prostredníctvom workshopov organizovaných našimi odbornými zamestnancami ponúknuť žiakom 2.-9. ročníka veku primeranou formou zamyslieť sa a zaujať zdravý postoj k technológiám a digitálnym výzvam dnešnej doby. Tieto budú prebiehať v triedach počas vyučovania postupne v priebehu tohto roka. 

            Chystáme aj bezplatnú prednášku s diskusiou na tému mediálnej výchovy pre vás rodičov našich žiakov v spolupráci s externými odborníkmi v tejto oblasti. O termíne a možnosti prihlásenia vás budeme včas informovať. 

            Naučme sa používať médiá múdro, aby naše deti boli v bezpečí.