• Novodobo so Shakespearom

          • Piatok 28.4. 2023 sme očakávali s veľkou nedočkavosťou. Vedeli sme, že sa stretneme s tými najlepšími majstrami anglického jazyka z okresu Bratislava- Petržalka na súťaži Novodobo so Shakespearom.

            V zostave Eliška Blaškovičová 5.C, Martin Gajdoš 5.A, Daniela Gondová 7.A , Nella Hrdlovicsová 7.A, Mikhail Kuznietsov 5.C, Maria Fuentes Lopez 5.A  a  Emma Onuferová 7.A sme o ôsmej vyrazili zo školy ako strely. Súťažili sme v kategórii poézia, próza a spev. 

            Žiaden zo súťažiacich nezaváhal a podali sme krásny výkon, plne zrovnateľný s konkurenciou. 

            Z kategórie spev mladší žiaci sme si dokonca odniesli prvé - Martin Gajdoš -  a rovno aj druhé miesto - Maria Fuentes Lopez. 

            Nadviazali sme priateľské kontakty s novými kamarátmi, odsledovali aktuálne trendy, zoznámili sa s novými prostredím a celkovo sa opájali  atmosférou, ako aj občerstvením, čerstvým vzduchom a dobrou náladou. 

            Ocenenia nás pravdaže veľmi  potešili, ale najlepšie na tom bolo, že sme sa  na spoločnej ceste naspäť dokázali tešiť z úspechu spoločne ako jeden team. Skúste o rok, neobanujete. Stojí to za to!

            Na súťaž žiakov sprevádzala pani učiteľka Lauková. Žiakov pripravovali pani Bryndzová, pani Lauková a pani Jankelová, za čo im patrí veľké ďakujem.

          • Čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť

          • Vážení rodičia, aj naša škola sa zapojila do projektu Čerstvé hlavičky. Budeme veľmi radi ak nás podporíte hlasovaním, aby sme získali ovocie a zeleninu pre budúci školský rok.  Hlasovanie verejnosti potrvá do 31.5.2023. Z hlasovania vzíde 75 základných škôl a 75 materských škôl, ktorým bude Kaufland od 09/2023 poskytovať 1x/týždenne čerstvé ovocie alebo zeleninu.  Každý kto chce hlasovať sa musí pri prvom raze na webstránke zaregistrovať. Následne sa budete už len prihlasovať (obdobne ako keď sa prihlasujete na Facebook a iné sociálne siete).  Hlasovať je možné každý deň 2x – 1x za školu. www.cerstvehlavicky.sk .
            Vopred ďakujeme za Vašu podporu.
             

        • Deň Zeme 2023
          • Deň Zeme 2023

          • V piatok 21.apríla 2023 sme si na škole pripomenuli Deň Zeme. Žiaci prvého stupňa, konkrétne druháci, tretiaci a štvrtáci si na jednotlivých stanovištiach overili, či vedia správne triediť odpad, či vedia, čo to je potravový reťazec, zopakovali si enviromatematiku a základné farby v angličtine. Potom ešte písali odkazy ako by mohli prispieť k ochrane nášho životného prostredia a na záver absolvovali test ekologickej inteligencie. Najväčší úspech mala ochutnávka lokálneho, ale aj exotického ovocia. Jednotlivé úlohy na stanovištiach pripravili naši učitelia biológie a enviromentálnej výchovy a to menovite pani Kutajová, pani Bryndzová a pán Lesňák, za čo im veľmi pekne ďakujeme. Poďakovanie patrí aj vybraným žiakom triedy 8.C, ktorí pri akcii pomáhali.

            Aj žiaci druhého stupňa si počas celého týždňa na jednotlivých predmetoch pripomenuli Deň Zeme. Na hodine angličtiny boli šiestaci kresliť a popritom sa porozprávali aj po anglicky, na informatike žiaci riešili rôzne úlohy s ekologickým zameraním. Na hodinách dejepisu sa šiestaci venovali  environmentálnej výchove v rámci kresťanskej cirkvi – (sv. František), siedmaci sa venovali problematike  spracovávania surovín pri  manufaktúrnej výrobe a baníctve a deviataci porovnávali trendy hospodárskej činnosti počas obdobia socializmu a súčasnosti.

            Členovia školského parlamentu zasa vyzbierali z blízkeho lesíka odpad. Ako to vyzeralo na akcii, ale aj u druhostupniarov a koľko odpadu vyzbieral školský parlament, to všetko si môžete pozrieť na fotkách.

             

        • Projekt Krimichémia 2023
          • Projekt Krimichémia 2023

          • Naša škola sa v školskom roku 2022/2023 po prvýkrát a veríme, že nie naposledy, zapojila do projektu Krimichémia.

            V rámci projektu sa žiaci - mladí pátrači -  postupne dostávali k rôznym chemickým úlohám. Tie boli prepojené s príbehom kriminálnej zápletky. Kriminalistická expertíza a skúmanie prebiehali priamo v školskom laboratóriu. Naša škola bola vybraná spomedzi 227 prihlásených škôl a získala pomôcky do učebne chémie. Išlo o mikroskop, malé prenosné analytické laboratórium a pomôcky na pátranie. Našimi pátračmi boli Mathias Mock a Tomáš Sopčák z 9.A, ktorí na záver boli obhajovať a predniesť výsledky svojich zistení v kinosále Slovnaftu. Počínali si veľmi dobre, získali nové skúsenosti, potešili ich malé darčeky a na záver si užili exkurziu v areáli Slovnaftu. Ďakujeme žiakom za peknú reprezentáciu našej školy.

            Bližšie informácie o výsledkoch projektu tu: https://www.facebook.com/europskelyceum/

        • Výsledky ekonomickej olympiády pre základné školy
          • Výsledky ekonomickej olympiády pre základné školy

          • Našim učiteľom záleží na tom, aby boli naši žiaci pripravení v živote aj v oblasti ekonomiky a financií. V rámci rozvoja finančnej gramotnosti, ktorej sa žiaci venujú aj na hodinách matematiky počítaním príkladov zameraných na rôzne finančné situácie, sa časť žiakov deviatych ročníkov zapojila aj do Ekonomickej olympiády pre ZŠ. Do súťaže sa celkovo zapojilo 4 467 žiakov zo 174 škôl z celého Slovenska. Veľmi nás potešil úspech nášho žiaka Juraja Kádára z 9.B, ktorý v rámci Bratislavského kraja skončil na 12. mieste. Jurajovi srdečne blahoželáme! Žiakov na súťaž prihlásila pani učiteľka Kutajová.

          • Výsledky okresného kola Pytagoriády

          • V dňoch 20.3. 2023 a 21.3.2023 sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády. Naši žiaci boli úspešní riešitelia vo viacerých kategóriách. V kategórii P3 to bol Marcus Szabo z 3.B, v kategórii P4 to boli David Piatka zo 4.A a Karin Paršová zo 4.C. Týchto žiakov pripravovali pani učiteľky Lučivjanská, Fendeková a Lampertová. Na druhom stupni bola úspešná riešiteľka v kategórii P5 – Liliana Bohunická z 5.B, žiačku pripravovala pani učiteľka Jankelová. V kategórii P8 bol úspešný riešiteľ Filip Dobšovič z 8.B, žiaka pripravovala pani učiteľka Beňová a úspešná riešiteľka Kristína Paršová z 8.C, žiačku pripravovala pani učiteľka Kutajová. Všetkým žiakom blahoželáme k výsledku a učiteľom ďakujeme za ich prípravu.

          • Výsledky okresného kola Geografickej olympiády

          • Dňa 31.3. 2023 sa konalo okresné kolo Geografickej olympiády. Súťaže sa zúčastnili aj žiaci našej školy, ktorí súťažili v rôznych kategóriách. Veľmi nás teší, že sme mali aj úspešných riešiteľov. V kategórii G – 4. a 5. ročník - nás úspešne reprezentoval Matej Kubík z 5.C, ktorý sa umiestnil na 8. mieste.

            V kategórii E – 8. a 9. ročník - sa rovnako na 8. mieste umiestnil Stanislav Kovarčík z 8.C. Žiakov pripravovali pani učiteľky Matejkinová a Bryndzová. Všetkým našim žiakom, ktorí sa súťaže zúčastnili ďakujeme za peknú reprezentáciu školy a učiteľom za ich prípravu.

          • Turnaj vo florbale

          • V dňoch 4. – 5. apríla 2023 sa uskutočnil školský veľkonočný turnaj vo florbale. Všetci účastníci si to užili, počas celého turnaja vládla super športová atmosféra. Hráči podali skvelé výkony a oceňujeme, že sa hralo v duchu fair play. Víťazom srdečne gratulujeme: 4. miesto 7.B, 3. miesto 6.C, 2. miesto 9.A,B, a prvé miesto 8.B.

          • Deň otvorených dverí - 1.4.2023

          • Aj keď bola sobota – 1.apríl, nerobili sme si žarty a naša škola bola naozaj otvorená.

            V rámci Dňa otvorených dverí sme na našej základnej škole pripravili pre deti a ich rodičov, starých rodičov a ostatných návštevníkov, zábavné aktivity. Deti si vo vestibule vyskúšali maľovanie vyfúknutých vajíčok voskom alebo vyrobili korbáč. V dielni vyrezávali a maľovali drevené veľkonočné ozdoby. V telocvični trocha športovali a vyskúšali našu novinku – tabuľu Multiball.  Prvá pomoc, práca s mikroskopom, matematické,  jazykové a logické úlohy na deti čakali   v jednotlivých učebniach. V triedach prvého aj druhého stupňa si návštevníci mohli vyskúšať ozoboty, kódované obrázky alebo vyrobiť papierové ozdoby. Pri odchode dostalo každé dieťa, ktoré absolvovalo aspoň 7 aktivít, malú odmenu.

            Potešila nás vysoká účasť, pri vstupe do školy sme rozdali deťom viac ako 200 súťažných lístkov s jednotlivými stanovišťami. Podľa reakcií detí aj ich rodičov a odkazov v školskej kronike hodnotíme túto akciu ako úspešnú a obľúbenú. Strávili sme spolu príjemný deň.

            Viac fotografií z akcie nájdete vo fotoalbume.

            (es)

          • Okresné kolo v recitačnej súťaži Hviezdoslavov Kubín

          • „Sme radi, že je stále toľko detí, ktoré rady čítajú a chcú recitovať!“

            Tieto slová sa viackrát ozvali z úst poroty okresného kola 69. ročníka Hviezdoslavovho Kubína, ktoré sa konalo 29. marca 2023 v ZŠ Gessayova v Bratislave. Zúčastnilo sa ho 110 recitátorov.

            Našu školu krásne reprezentovali v I. kategórii Peter Vaco a Lukáš Labovský, v II. kategórii Hana Dobšovičová a Mária Ulrichová a v III. kategórii Nina Hrmelová.

            Lukáš Labovský a Hana Dobšovičová získali čestné uznanie a Peter Vaco sa umiestnil na 2. mieste s postupom do krajského kola.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme, víťazovi gratulujeme a želáme veľa úspechov v krajskom kole!

        • Pyžamový deň!
          • Pyžamový deň!

          • Tento rok 1. apríl vyšiel na sobotu, takže sme si ho spoločne urobili predčasne. Žiaci, učitelia a zamestnanci školy prišli v piatok 31.3 oblečení v pyžamách, županoch a v domácom oblečení. Dokázali sme, že si spoločne vieme urobiť prvoaprílovú recesiu :) 
            Každý z Vás vie, že na 1. apríla môžete kdekoho prekabátiť či vystreliť si z niekoho. A tiež viete, že žart z niekoho iného si môžete v ten deň urobiť beztrestne.

            Medzi rôznymi krajinami na svete sa samozrejme tento deň vníma a užíva inak. Väčšinou však vo všeobecnosti platí ospravedlnenie pre vtipy na prvý apríl.


             
        • Zbierka Hodina deťom
          • Zbierka Hodina deťom

          • 21. marca 2023  sa uskutoční zbierka na podporu celoročnej zbierky Hodina deťom, ktorá je najväčším projektom Nadácie pre deti Slovenska. Nadácia pre deti Slovenska je jedna z najväčších mimovládnych neziskových organizácií a celoslovenskou pôsobnosťou so zameraním na pomoc deťom a mladým ľuďom. Naša škola Vám danú zbierku sprostredkuje priamo na škole, kde budú dobrovoľníci postupne navštevovať jednotlivé triedy v priebehu prvej a druhej vyučovacej hodiny.
            Jednoducho a pohodlne darujte ľubovoľný finančný príspevok na pomoc detí a mladých ľudí na Slovensku. Aj suma 0, 20 centov dokáže veľké veci, keď sa spojíme!
            Počas jedného určeného dňa vychádzajú do ulíc Slovenska dobrovoľnícke tímy s pokladničkami s usmiatym Hugom – maskotom zbierky Hodina deťom. Ten sa usmieva aj zo žltých nálepiek, ktoré získajú všetci darcovia, ktorí prispejú hotovosťou do zbierky.
             Cestou do práce, školy, za oddychom, či povinnosťami, tak môže každý človek, ktorý takýto tím stretne, veľmi jednoducho prispieť na dobrú vec vhodením ľubovoľnej sumy do pokladničky.
             Téma aktuálneho ročníka je pomoc deťom v jednorodičovských rodinách. Aj v aktuálnom ročníku chce Hodina deťom nasledovať svoje základné posolstvo – pomáhať deťom a mladým ľuďom, ktorí to potrebujú. Hodina deťom dlhodobo pomáha deťom a rodinám v ťažkých životných situáciách. Preto sme sa rozhodli, že našu pomoc rozšírime aj na podporu individuálnych prijímateľov, jednorodičovské rodiny. Cieľom výzvy je reagovať na aktuálne potreby detí a mladých ľudí, ktorí žijú v jednorodičovských rodinách (napr. podpora vzdelávania, mimoškolských a voľnočasových aktivít, rozvoj talentu).
             Úprimne za celý školský parlament ďakujeme všetkým darcom, ako aj tým, vďaka ktorým celá akcia môže každoročne prebehnúť.
          • Historicko-jazykovedná exkurzia tried 5.B a 6.A

          • Dňa 16.3. 2023 sa uskutočnila Historicko-jazykovedná exkurzia, ktorej sa zúčastnili žiaci 5.B a 6.A. Žiaci navštívili Pálffyho palác v podhradí, Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra a Kostol sv. Alžbety. Ponúkame aspoň pár fotografií. Viac si budete môcť pozrieť, ale aj prečítať v Dejepise extra.

          • Riaditeľské voľno pre žiakov 5. až 8. ročníka

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

            Touto cestou Vám oznamujeme, že na deň  22.03.2023 udeľujem, v súlade s § 150 ods. 5 zákona 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov,

            žiakom 5. – 8. ročníka

            riaditeľské voľno z organizačných dôvodov - personálne zabezpečenie celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka.

            Žiaci uvedených ročníkov budú odhlásení z obedov.

             

                                                                                                                                      Mgr. Hana Závodná

                                                                                                                                         riaditeľka školy

          • Zápis detí do 1. ročníka na školský rok 2023/2024

          • V dňoch 14. - 15. apríla 2023 sa v priestoroch ZŠ Dudova 2 v Bratislave uskutoční zápis detí do 1. ročníka.

            14.4.2023 (piatok): 15:00 - 18:00

            15.4.2023 (sobota): 8:00 - 12:00

            Na zápis privedú zákonní zástupcovia deti, ktoré do 31.8.2023 dovŕšia šiesty rok veku. Kvôli overeniu údajov tiež prinesú občiansky preukaz a rodný list dieťaťa. Ak je dieťa súdom zverené len jednému zákonnému zástupcovi alebo inému zákonnému zástupcovi ako rodičovi, je potrebné priniesť k zápisu aj fotokópiu rozhodnutia súdu.

            Do školského obvodu ZŠ, Dudova 2 patria tieto ulice: Ambroseho, Bradáčova, Dudova, Hrobákova, Kutlíkova, Romanova, Rovniankova, Starhradská, Starohájska.